Ett projekt inom Bostäder

Hållbara villor i trippel bemärkelse

Vanligtvis är livet i villa exklusivt för de som har möjlighet att köpa och äga sin bostad. Det är däremot inte fallet i Viskaforshems projekt på Källsprångsvägen. De totalt tretton enplansvillorna är nämligen avsedda för privatuthyrning. Dessutom finns ett ovanligt stort hållbarhetsfokus, sett till både klimatpåverkan och underhållsfria material.

Genom offentlig upphandling vann vi projektet som omfattade en totalentreprenad av samtliga hus. Stomme, väggar, bjälklag och tak byggdes med korslimmat trä. Detta hade vi redan stor erfarenhet av sedan tidigare, med liknande projekt på upp till sju våningar.

Fasaden pryddes med cederträ som är naturligt impregnerat och varken kräver olja, färg eller underhåll. Den ljusbruna färgen grånar istället med tiden och ger husen en stilren och modern finish. Även yttertaken kommer kräva minimalt underhåll, då husen fick plåttak av Rheinzink eller danska hårdbrända takpannor.

Vi genomförde byggnationen med egen personal från markanläggning till färdigt resultat.  Förutom att materialen i husen är bra för klimatet möjliggör de även en snabb och effektiv byggprocess. Därför både tror och önskar vi att se mer av liknande projekt i framtiden.

Vi är stolta över att ha realiserat Viskaforshems nytänkande vision. Ett hållbart projekt sett till miljön, den sociala tillgängligheten och slitstarka naturmaterial.

Typ av byggnad 13 villor
Plats Viskafors
Uppdragsgivare Viskaforshem
Projektform Totalentreprenad
Samarbetspartners Södra
Byggår 2021
Arkitekt Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB
Tidsåtgång 21 månader
Visa som